Bubble tea: descoperă o istorie dulce cu arome încântătoare
Bubble tea este o băutură pe bază de ceai originară din Taiwan. În prezent, cel mai adesea acesta este servit rece. Ingredientele ce îi oferă aromă, cum ar fi siropul și piureurile de fructe, definesc gustul și culoarea băuturii.
Bubble tea-ul clasic constă într-un amestec de ceai, lapte sau pudră de fructe, gheață și boba, perle moi și gumoase făcute din tapioca. Mai târziu, a apărut o variantă a bubble tea-ului care includea popping boba, oferind o alternativă inovatoare.
UN SCURT ISTORIC AL BUBBLE TEA
Istoria bubble tea datează încă din anii ‘80. Înainte ca boba să devină o componentă esențială a bubble tea, acesta era transparent și servit în apă cu zahăr cu gheață – fen yuan, un desert tradițional taiwanez consumat în timpul verilor călduroase.
Creația este atribuită frecvent lui Lin Hsiu Hui, proprietara unui magazin de ceai. Inspirată de acest deliciu local, ea a încercat să pună perle de tapioca în ceaiul său rece și îndulcit.
Pe măsură ce afacerea lui Lin Hsiu Hui a crescut în popularitate și conceptul de bubble tea s-a răspândit exponențial, acesta a devenit rapid o indispensabil culturii street food din Taiwan. La scurt timp după creația sa, alți vânzători de ceai și antreprenori au început să vândă o mare varietate de arome de bubble tea.
Popularitatea bubble tea-ului s-a răspândit și în alte țări asiatice în anii ‘90, inclusiv în China și Hong Kong. Mai apoi, acesta a ajuns și în America de Nord prin intermediul imigranților taiwanezi.
De-a lungul timpului, au fost dezvoltate numeroase arome și culori pentru Popping Boba, pentru a satisface diversele preferințe și gusturi ale consumatorilor. Astfel, acestea au devenit o adiție versatilă pentru diversele opțiuni de băuturi și deserturi disponibile în prezent.
Aceste bile pot avea diferite arome, cum ar fi fructe tropicale (Bubble tea mango, Bubble tea fructul pasiunii), fructe de pădure (Bubble tea zmeură, Bubble tea căpșuni), precum și alte arome populare. Popping Boba adaugă o experiență distractivă și o textură interesantă băuturilor și deserturilor, oferind o explozie de aromă și prospețime în fiecare mușcătură.
TAPIOCA – INGREDENTUL CHEIE ÎN REȚETA ORIGINALĂ
Perlele de tapioca sunt ingrediente importante în băutura cunoscută sub numele de bubble tea sau boba tea. La baza lor stă amidonul de tapioca – o făină fără gluten extrasă din rădăcina plantei de casava (Manihot esculenta). Casava este o plantă originară din America de Sud, iar în Taiwan a ajuns între anii 1895 și 1945, cât acesta se afla sub ocupație japoneză. Înafara perlelor de tapioca, amidonul este utilizat pentru a îngroșa mâncarea și a-i oferi o textură gumoasă.
Bilele din tapioca sunt de obicei de culoare neagră și sunt folosite pentru bubble tea. Deși boba are o textură gelatinoasă, în procesul de fabricație nu se utilizează gelatina.
Prin natura lor, perlele de tapioca sunt albe și translucide. Cu toate acestea, în procesul de fabricare se utilizează frecvent coloranți alimentari negri sau zahărul brun pentru a obținerea culorii negre. Ideea din spatele culorii negre constă în contrastul vizual dintre culoarea ceaiului cu lapte și cea a perlelor boba. Uneori, perlele de tapioca sunt și îndulcite în timpul procesului de fierbere, pentru a le conferi un gust ușor dulce.
De obicei, perlele de tapioca sunt adăugate în paharul cu ceai, lapte sau băutură de fructe și sunt consumate cu ajutorul unui pai mai gros, pentru a putea fi aspirate.
Prepararea tradițională a ceaiului cu bule presupune amestecarea manuală a componentelor (zahăr, pudră și diverse arome) într-un pahar de bubble tea.
Un aparat de agitat bubble tea-ul este folosit în multe ceainării cu acest specific. Aparatele elimină astfel necesitatea ca barmanii să agite manual băutura. De asemenea, în acest mod personalul poate pregăti mai multe băuturi, într-un timp mai scurt.
Mulți factori influențează data de expirare a bubble tea, în special dacă nu este făcut în casă. Bubble tea-ul cumpărat din cafenele poate rezista între una și două zile, în funcție de tipul de lapte (dacă există) și de topping-urile alese. Dacă este conservat în mod corespunzător, poate fi consumat această până la 24 de ore după preparare.
DIFERENȚA DINTRE PERLELE POPPING BOBA ȘI TAPIOCA
În urma creșterii în popularitate a bubble tea, perlele popping boba și cele de tapioca au devenit extrem de populare. Perlele de tapioca nu trebuie confundate cu popping boba. Cu toate acestea, deoarece ambele sunt folosite ca garnituri în bubble tea, ele pot fi dificil de distins.
Perlele de tapioca sunt întotdeauna de culoare neagră și prezintă o textură gumoasă. Popping boba, pe de altă parte, sunt perle colorate, nemestecabile, care explodează atunci când sunt mușcate.
Deși bubble tea-ul și ceaiul cu lapte sunt băuturile în care găsim cel mai frecvent popping boba, acestea pot fi amestecate și în alte băuturi. Pot fi folosite în combinație cu varietate de feluri de mâncare, cum ar fi în iaurt, smoothie-uri, sau chiar clătite și brioșe.
Un alt avantaj al popping boba este că poate fi scos din recipientul în care este ambalat de obicei și consumat imediat ca topping, fără a fi nevoie să fie pregătit. Deși necesită mai mult timp de preparare decât popping boba, perlele de tapioca trebuie mai întâi fierte înainte de a fi servite.
O altă diferență între cele perlele de tapioca și popping boba este timpul de preparare – popping boba pot fi scoase direct din recipientul în care sunt ambalate și consumate imediat, fără să necesite alte pregătiri. Spre deosebire de acestea, perlele de tapioca trebuie fierte înainte de servire.
POPPING BOBA – ELEMENTUL VERSATILITĂȚII ÎN BUBBLE TEA
De-a lungul timpului, odată cu dezvoltarea a numeroase rețete de bubble tea, cu diverse arome și culori, preferințele oricărui consumator pot fi satisfăcute. Astfel, acestea au devenit o adiție versatilă și distractivă pentru băuturi și deserturi.
Iată una dintre recomandările noastre pentru o rețetă de bubble tea delicioasă și răcoritoare:
Pentru această rețetă nu aveți nevoie de multe ingrediente!
ICE BUBBLE TEA
Se mixează într-un shaker 60ml Sweet & Sour, 40ml sirop de zahăr, 30ml piure de fructe, 100-150ml de apă plată și gheață.
După mixare băutura se poate turna în pahar, alături de bilele popping boba (60-70g).
Dacă urmați această rețetă, veți obține o băutură delicioasă, cu un gust dulce-acrișor, perfect pentru zilele de vară.