Piure de căpșuni: o explozie de arome pentru dulciuri și băuturi delicioase
Căpșuna e fructul preferat al multora dintre noi, ne bucurăm când începe sezonul, le cumpărăm cu entuziasm, avem sursele preferate și fiecare avem rețetele preferate – simple, cu zahăr, cu frișcă, cu ciocolată, tăiată felii în prăjituri, piure de căpșuni în limonadă și câte și mai câte. E fructul care, prin aroma și culoarea superbe, cel mai mult ne face să ne gândim la vreme bună, timp liber, relaxare și stare de bine.
În toată România, la orice terasă, cafenea sau restaurant am intra, șansele sunt foarte mari că vom găsi în meniu un produs cu căpșuni, fie deserturi sau băuturi, înghețată cu topping de căpșuni, cocktail-uri și limonade cu piure de căpșuni, ice-tea cu căpșuni, clătite și prăjituri cu sirop de căpșuni, orice ne poate satisface pofta pentru una din cele mai iubite arome din lume.
Dar, de când e căpșuna atât de iubită? Nu a fost mereu cultivată în sere de către producători de specialitate, dar în grădinile noastre a fost dintotdeauna? A fost mereu la fel de mare, de roșie, de parfumată și de delicioasă?
Ei bine, în Europa, căpșunile au fost mai întâi cultivate de francezi, în jur de 1300. Francezii au fost primii care au transplantat varietatea de pădure, Fragaria vesca, și au înființat primele culturi agricole, care alimentau, bineînțeles, aristocrația și nobilimea, cu fructe pe săturate. Restul populației Europei avea acces la ele doar căutându-le prin păduri și poieni, în sezon.
La 1500, altă varietate, Fragaria moschata, a început să fie cultivată în grădinile elitelor europene. Iar la 1600 intră în Europa Fragaria virginiana, un soi din America de Nord, foarte rezistent, cu fructe roșu intens și extrem de parfumate, dar foarte – foarte mici.
Câteva sute de ani după prima cultivare, căpșuna și derivatele ei – gem, sirop și piure de căpșuni, se regăsesc pe toate mesele Europei aristocrate și, mai mult decât atât, căpșuna ajunge fructul preferat al faimosului rege al Franței – Ludovic al XIV-lea, nelipsită din grădinile Palatului Versailles.
Așa că, la 1700 căpșuna e vedetă printre cele mai luminate capete de pe bătrânul continent. Dar e vorba despre varietatea mică, nu cu mult diferită de fragii sălbatici. Când s-a făcut mare și frumoasă cum o avem astăzi pe piață?
E o poveste amuzantă, dar căpșunile mari și parfumate de astăzi le avem datorită… unui spion francez!
Mai jos, povestea detaliată a lui Amedée François Frézier, spionul francez care în 1714 ne-a servit căpșunile mari și parfumate pe tavă.
Spionul francez și căpșunile.
În timpul Războiului Succesiunii Spaniole (1701 – 1714), Ludovic al XIV-lea desemnează un inginer militar pe nume Amedée François Frézier să navigheze apele pline de corăbii de pirați ale Atlanticului, să înconjoare Cape Horn – cel mai sudic punct al Americii de Sud, să cartografieze toată deplasarea și să adune informații.
Frézier adoptă o identitate falsă de comerciant, ca să poată relaționa ușor cu guvernatorii spanioli și să le poată identifica avantajele, strategiile și punctele forte. Documentează atât de atent și migălos călătoria, încât îi putem citi și astăzi jurnalul, publicat sub titlul Relation du voyage dans la mer du Sud aux cotes du Chily et du Perou.
În 1712 Frézier ajunge în Concepcion, Chile și, printre altele, notează în jurnal: în piața din Concepcion nu prea se vând fructe, dar printre puținele care se vând, sunt niște căpșuni mari și aproape albe. Sunt mari cât o nucă sau, unele, chiar cât un ou de găină.
Ori pentru că știa de pasiunea lui Ludovic al XIV-lea pentru căpșuni ori datorită intuiției sale de om erudit, în 1714 se întoarce din Chile cu plante vii de căpșuni chiliene, dintre care doar cinci supraviețuiesc deplasării pe vas. Pe acestea le împarte șefului său și șefului grădinilor regale din Paris.
Ele sunt înmulțite prin stoloni și împărțite grădinarilor francezi, dar, din păcate, marii grădinari ai Parisului nu reușesc să le facă să rodească și durează nu mai puțin de jumătate de secol până când încrucișarea accidentală dintre soiul nord-american și soiul chilen ( Fragaria virginiana și Fragaria chilensis ) dă naștere unui soi fenomen, cu căpșuni multe, mari și parfumate. În 1766 noul soi minune este botezat Fragaria ananassa – căpșuna ananas, datorită dimensiunii impresionante și a aromei deosebite.
La ora actuală, Fragaria ananassa s-a răspândit în toată lumea și este soiul horticol dominant de căpșună! La nivel mondial, majoritatea căpșunilor care se vând în supermarket sau în piață și majoritatea produselor derivate, gem, piure de căpșuni, sirop sunt Fragaria ananassa!
Așadar, spionul francez al lui Ludovic al XIV-lea, prin intuiția sa fantastică, ne-a făcut nouă, multe generații mai târziu, o minune de cadou! Și, ați putea crede că de la numele său vine denumirea pentru căpșună în franceză sau în italiană (fraise, fresa). Dar nu este deloc așa, denumirea este mult mai veche, iar spionul nostru, Amedée François Frézier, pur și simplu a avut un nume predestinat!
Știați că ?
- De fapt, biologic, fructul de căpșună nu este cel mare, roșu și frumos la care ne gândim noi. Adevăratul fruct este ceea ce noi credem că sunt semințele, cele mici și multe din pulpa roșie. Fiecare în parte este un fruct de căpșună!
- Pe cât sunt de delicioase, pe atât de puține calorii au căpșunile? 100gr de căpșuni au doar 30cal! Căpșunile sunt 90% apă.
- Dintre 1000 de alimente analizate în cadrul unui studiu al American Journal of Clinical Nutrition, căpșunile sunt pe locul 3 la cantitatea de antioxidanți!
- Căpșunile și trandafirii sunt din aceeași familie, Rosaceae!
Rețete
Căpșunile sunt un deliciu și le putem folosi în nenumărate rețete de băuturi, iar în ritmul alert din spatele barului cea mai confortabilă și avantajoasă modalitate de a le folosi este sub formă de piure de fructe pentru horeca.
Cu piure-ul de căpșuni Royal Drink puteți face o gamă largă de băuturi exotice și delicioase, alcoolice și non-alcoolice.
1. Frozen Strawberry Daiquiri:
- 50gr rom;
- 50gr piure de căpșuni Royal Drink;
- sucul de la 1/2 limetă;
- 1 cană de gheață;
- căpșuni proaspete, feliate, pentru decor.
Într-un blender, amestecați toate ingredientele, mai puțin căpșunile pentru decor. Turnați într-un pahar de margarita, răcit în prealabil. Decorați cu feliile de căpșună.
2. Strawberry Gin&Tonic:
- 30 – 50gr piure de căpșuni Royal Drink;
- sucul de la o lămâie;
- 50ml gin;
- 100ml apă tonică;
- cuburi de gheață.
Amestecați bine ingredientele într-un shaker pentru cocktail-uri. Puneți câteva cuburi de gheață într-un pahar de gin și turnați conținutul shaker-ului peste. Puteți decora cu felii de lămâie sau cu felii de căpșună.