Comenzile cu valoarea mai mare de 400 RON beneficiaza de LIVRARE GRATUITA
Comenzile cu valoarea mai mare de 400 RON beneficiaza de LIVRARE GRATUITA

Blog

Ciocolată fondente

Ciocolata caldă fondente: arome intense și elegante, rețete de desert cu ciocolată fondente.

Ciocolata caldă fondente este o ciocolată neagră cu profil aromatic foarte intens și complex. Aromele sunt atât de seducătoare, încât o întâlnim pe toate meniurile de desert, într-o mare varietate de preparate.

Dar, ce anume face ciocolata fondente atât de irezistibilă?

Tabletă de ciocolată

Care sunt mecanismele care ne farmecă papilele gustative și ne fac să vrem să gustăm încă o dată și încă o dată?

Secretul este chimia ciocolatei. Imaginați-vă că luați o gură de ciocolată caldă fondente, simțiți căldura, simțiți gustul care vă învăluie, textura catifelată. Aromele persistă pe buze, vă relaxează, mușchii frunții vi se destind și, până să puneți ceașca înapoi pe masă, deja aveți o stare de bine care vă face să zâmbiți.
Magia din acea gură de ciocolată caldă este, de fapt, un total de PESTE 800 de compuși chimici, care se îmbină și se armonizează în farmec gustativ.

Dintre cele 800, unul din cele mai studiate este teobromina.
Teobromina este un alcaloid, ceea ce înseamnă că face parte dintr-o familie de compuși pe care multe plante le produc, printre care planta de cacao.
Din cât s-a studiat la momentul actual, ciocolata este cea mai bogată sursă naturală de teobromină. Alte surse la fel de delicioase sunt ceaiul și cafeaua, în cantități mai mici.
Din punct de vedere chimic, teobromina seamănă cu cafeina și ne stimulează creierul într-un mod similar.

Cum deja mulți dintre noi știm, ciocolata conține și cofeină, deci are conținut dublu de vibrație și energie! Combinația de teobromină și cofeină e cea care ne oferă senzația de bine, de fericire și de energie pe care o simțim atunci când ne delectăm cu ciocolată. Efectul este suficient de mic încât să fie inofensiv, dar suficient de consistent încât să ne dea un boost de fericire și un zâmbet dulce pe buze.

Ce alți compuși chimici mai conține ciocolata?

Am menționat deja teobromina, care, în plus, are și alte efecte asupra organismului uman. Este o substanță chimică amară care dilată vasele de sânge, stimulează inima și poate avea chiar un ușor efect diuretic.
Sos delicios de ciocolatăCofeina, de asemnea o substanță amară, are o structură asemănătoare cu teobromina. Știm cu toții ce se întâmplă când bem cafeaua de dimineață, ne stimulează diverse părți ale organismului și ne trezește. În mică măsură, dar are și proprietăți antiinflamatoare.

Mult mai puțin cunoscută decât cofeina este anandamida. Anandamida activează niște macromolecule care se numesc receptori canabinoizi. Devine complicat cu toate denumirile, dar rămâneți cu mine, pentru că atunci când anandamida intră în joc cu acești receptori, ea se transformă într-un fel de “receptorul fericirii”. Captează fericirea dintr-o gură de ciocolată caldă fondente și ne-o servește în emoții!
Știți de unde vine numele de anandamidă? Din sanscrită, unde ananda = bucurie.

Sos delicios de ciocolatăȘi ajungem la cel de-al patrulea compus major, substanța care ne face să simțim că ne îndrăgostim: fenetilamina! Fenetilamina stimulează centrii plăcerii din creierul nostru, iar ciocolata este alimentul cu cel mai mare conținut de fenetilamină.
Trebuie, însă, să fim obiectivi, studiile științifice ne arată că fenetilamina este în mare parte metabolizată în momentul în care ajunge la centrii noștri nervoși, deci efectele sunt minime. Dar, până la urmă, este dragostea obiectiva? Ce băutură e mai potrivită pentru doi îndrăgostiți, dacă nu elixirul dragostei, ciocolata caldă?

Pudra de cacao conține și magneziu, potasiu, calciu, fier, antioxidanți, în cantități mici, dar cu cât conținutul de cacao este mai ridicat și ciocolata mai puțin procesată, cu atât și cantitățile de minerale și antioxidanți sunt mai mari, cum este cazul ciocolatei fondente.
Una peste alta, chimia ciocolatei ne oferă nu scuza, pentru că nu e o plăcere vinovată, ci motivulul perfect să ne răsfățăm cu încredere cu acest aliment minune. Este, la propriu, sănătate și plăcere în fiecare înghițitură.

Hollywood și ciocolata: cele mai faimoase rețete

Așa o bucurie de aliment a inspirat de-a lungul timpului de la bucătarii și barmanii cei mai faimoși, la părinți și bunici gata să-și încânte copiii și nepoții, la artiști, muzicieni, scriitori și scenografi.

Haideți să descoperim niște rețete cu ciocolată, dar nu orice fel de rețete, ci unele care au apărut în cele mai faimoase filme de la Hollywood.

Charlie și fabrica de ciocolată (2005) – Sos de ciocolată

Cel mai plin de ciocolată film al Hollywood-ului? Bineînțeles că Charlie și fabrica de ciocolată, unde Willy Wonka – maestrul excentric al dulciurilor (interpretat în versiunea din 2005 de Johnny Depp) face cel mai bun și mai apreciat sos de ciocolată.

Ingrediente:

  • 1/2 cană lapte;
  • 1 cană zahăr;
  • 60gr ciocolată fără zahăr, sfărâmată;
  • 60gr ciocolată 60%, sfărâmată;
  • 8 linguri de unt;
  • 2 gălbenușuri, ușor bătute.

Instrucțiuni:

Într-un ibric mare, pe foc mic, încălziți laptele cu zahărul, amestecând până se topește zahărul.
Adăugați ciocolatele și untul și amestecați până sosul devine fin și cremos.
Luați de pe foc și lăsați să se răcească ușor.
Adăugați gălbenușurile, puneți înapoi pe foc mic timp de 3 minute și amestecați încontinuu.
După 3 minute, luați de pe foc și lăsați să se răcească puțin.
Serviți cu fructe, înghețată, pișcoturi etc.

Sos de ciocolată Willy Wonka

Serendipity – Ciocolată caldă fondente Frozen

Serendipity este o comedie romantică din 2001, unde Kate Beckinsale și John Cusack interpretează un cuplu pe care destinul îi aduce împreună.

Cei doi îndrăgostiți se cunosc la restaurantul Serendipity din New York, unde cea mai faimoasă rețetă din meniu este ciocolata caldă Frozen.

Sună paradoxal, ciocolată caldă înghețată? Da, dar este, de fapt, o minunăție de băutură de vară. De ce să așteptăm să vină frigul ca să ne bucurăm de gustul intens al ciocolatei calde, când putem să-l savurăm chiar și la o terasă de vară!

Ciocolată caldă fondente Frozen

Ingrediente:

  • 1 cană gheață;
  • 1 plic ciocolată horeca;
  • 1/2 cană lapte;
  • frișcă, topping de ciocolată, opțional.

Pentru plicul de ciocolată, avem o recomandare ideală, ciocolata caldă la plic pentru horeca de la Chocolat: ciocolată Chocolat horeca.

Instrucțiuni:

Se pun laptele, gheața și praful de ciocolată caldă fondente într-un blender. Se mixează aprox. 1 minut, până se omogenizează bine.

Se servește într-un pahar de sticlă, se poate decora cu frișcă și cu topping de ciocolată.