
Caramelul în topul aromelor 2023!
Caramelul este printre cele mai vândute arome ale ultimilor doi ani, când vorbim despre dulciuri și băuturi horeca. Ciocolată caldă cu caramel, milkshake, topping, cafea cu sirop de caramel, în orice combinație ar fi se regăsește în topul preferințelor momentului.
De ce ne place caramelul atât de mult?
În primul și în primul rând, nostalgia. Indiferent de generație, este aroma copilăriei pentru mulți dintre noi, de la copiii de acum până la bunicii lor, cu toții am crescut ori cu caramele și cremă de zahăr ars ori cu toffee, prăjituri și ciocolate cu cremă de caramel, cu dulciuri și băuturi de la diverse magazine, înghețate, frappe-uri și ciocolate calde cu sirop de caramel.
Și, faptul că e aroma copilăriei o face, inconștient, foarte familiară, dându-ne o senzație de confort și apropiere. Ne transpune, fără să ne dăm seama, în momente pline de inocență, de bucurie, pe care le-am trăit cu familia sau cu prietenii, o aniversare, serbarea de sfârșit de an, o simplă dimineață în familie, o ieșire cu colegii de școală, o vară la bunici, o seară rece de iarnă în casă, uitându-ne la un film cu un bol de popcorn cu caramel în brațe, momente fără griji, a căror amintire e întipărită în gusturi și parfumuri.
În plus, e un gust deosebit de versatil. Sunt puține alte ingrediente care se pot mândri cu o gamă atât de extinsă de combinații de succes! Se poate combina cu multe alte arome, texturi și ingrediente. Gândiți-vă că doar Starbcuks are 19 rețete diferite de băuturi cu caramel în meniu. Da, 19! Este atât de versatil!
Caramelul merge de minute cu nuci și alune , cu mirodenii ca scorțișoara sau nucșoara, cu arome alcoolice de whiskey sau rom, cu vanilie, cu sare, cu gust de copt – biscuiți, prăjituri, crumble de cereale. Sau cu fructe, cum sunt merele, perele, ananasul, piersici, banane. Și, bineînțeles, se potrivește de minune cu aromele intense de ciocolată și de cafea.
Știți care e una din cele mai iubite prăjituri din Statele Unite? Tarta cu mere, nuci și scorțișoară, servită cu o porție generoasă de topping de caramel!
Nu în ultimul rând, este foarte fotogenic! Culoarea aurie și combinațiile care mai de care mai delicioase îl listează în topul hashtagurilor de pe Instagram. Dacă vă simțiți lipsiți de chef și energie, încercați să dați un search pentru caramel pe Insta și mai mult ca sigur că rezultatele vă vor face poftă să ieșiți până la cea mai apropiată cafenea, are o foarte mare capacitate de atracție.
Cum se face caramelul și cât de veche e istoria lui?
Dar ce este mai exact, de unde vine, cine a descoperit cum se produce și de când îl regăsim în cărțile de rețete?
Caramelul este un produs dulce obținut prin încălzirea zahărului.
Zahărul începe să se topească la aprox. 135 ºC, fără să-și schimbe culoarea, iar de la 150 – 170 ºC începe procesul numit „caramelizare”.
Pe măsură ce zahărul se încălzește, acțiunea căldurii face ca moleculele să se descompună și să se regrupeze în compuși cu aromă și culoare specifice, de caramel.
Originea cuvântului „caramel” este neclară, disputându-se două origini, una arabă și una latină. Originea latină ar fi cuvântul compus „cannamelis”, unde canna este trestie, iar melis este miere, deci trestie de zahăr. Dar, ce este cert, e că atât în lumea arabă, cât și în teritoriile Imperiului Roman deja se cunoștea caramelizarea și existau produse derivate din zahăr caramelizat.
În 950 e.n., cronicile ne povestesc despre o rețetă arăbească, zahăr și apă puse la fiert, apoi cristalizate. Produsul se numea pur și simplu „bilă dulce” și era tare și crocant.
Din lumea antică, cunoștințele culinare au fost moștenite de către spaniolii și francezii Evului mediu, unde avem mențiuni despre „caramelo” și, respectiv, „caramel”.
Mai târziu, din marile imperii medievale caramelul a trecut mai departe în Lumea nouă, unde se pare că, în jur de 1650, coloniștii americani îl preparau fierbând apă cu zahăr în ceainice.
Când au apărut caramelele moi și elastice pe care le știm cu toții? Cândva în secolul XVIII un producător de dulciuri a avut inspirația să adauge lapte și unt când fierbea apa cu zahărul, rezultând caramelele cu care suntem astăzi obișnuiți.
De la bucăți tari și crocante, la caramele moi. De la caramele moi, la ingredient vedetă în băuturi horeca.
Dimineața când ne luăm cafea de la To go, în weekend la o ieșire la terasă cu prietenii, după-amiaza când avem nevoie de un boost de energie, sub ce formă ne răsfață aroma vedetă a ultimilor ani? Haideți să vedem câteva din cele mai populare rețete ale momentului, pe care le putem degusta din meniurile cafenelelor și teraselor de pretutindeni.
Caramel Crunch Frappucino
- 1/2 cană cafea tare;
- 1/2 cană lapte;
- 1 cană cuburi de gheață;
- 3 linguri sirop de caramel Royal Drink;
- 1 lingură topping caramel Royal Drink;
- 1/2 lingură caramel crunch.
Instrucțiuni:
Se pun gheața, cafeaua, laptele și siropul de caramel în blender și se mixează bine.
Se decorează pereții unui pahar cu topping de caramel.
Se pune frișcă cât să ocupe un sfert din pahar și se toarnă încet amestecul din blender peste.
Se decorează cu încă puțină frișcă, topping de caramel și caramel crunch.


Ciocolată caldă cu caramel
- 1 plic de ciocolată caldă cu caramel Chocolat;
- 1 cană de lapte fierbinte;
- frișcă sau marshmellos;
- 1 lingură topping caramel Royal Drink.
Instrucțiuni:
Se amestecă plicul de ciocolată caldă cu caramel Chocolat cu laptele fierbinte până se face o băutură densă și cremoasă.
Se pune frișcă sau marshmellos deasupra.
Se decorează cu topping de caramel Royal Drink.
Banana Caramel Milkshake
- 40g pudră de caramel milkshake Chocolat;
- 150g lapte;
- 150g gheață;
- 1/2 banană;
- 1 lingură topping caramel Royal Drink;
- frișcă.
Instrucțiuni:
Se mixează în blender laptele, gheața, pudra de caramel milkshake Chocolat și banana.
Se decorează pereții unui pahar cu topping de caramel, se toarnă conținutul blenderului, se decorează cu frișcă și topping de caramel.
